In 2010 woonde onze dochter een jaar op Curaçao. We zijn in mei een aantal weken bij haar op bezoek geweest. Terwijl het hier nog redelijk koud was, lagen de temperaturen daar rond de 30˚C. Ondanks dat het niet onze vakanties zijn, is het natuurlijk wel lekker op zo’n tropisch eiland rond te toeren en lekker te snorkelen in het warme water.
De meeste mensen die Curaçao bezoeken zullen dit vooral doen vanwege het aangename tropische weer dat ervoor zorgt dat het het hele jaar door goed vertoeven is op Curaçao. Relaxen, zonnen en zwemmen vormen voor de meeste toeristen die Curaçao de belangrijkste redenen om zo’n negen uur te vliegen. Wie echter meer wil zien dan zee en strand de kan ook op Curaçao kiezen uit een aantal leuke bezienswaardigheden. Wij hebben een selectie van de hotspots en ook wat minder interessante bezienswaardigheden op deze pagina op een rijtje gezet. Voor uitgebreide info verwijzen we graag naar de speciale reisgidsen over Curaçao of de informatieboekjes die je op Curaçao zelf kunt vinden. Op Curaçao kun je er ook voor kiezen om deel te nemen aan georganiseerde excursies. Er is een ruim aanbod van rondreizen over het eiland waarbij diverse hoogtepunten van Curaçao getoond worden. Zeker ook de moeite waard is de uitgebreide stadswandeling door hoofdstad Willemstad. In een paar uur tijd leer je alle ins-en-outs van Willemstad, waarna je nog lekker even na kunt genieten op een terras langs de Handelskade of op het Wilhelminaplein.
Curaçao is gezegend met een warm, droog en overwegend zonnig tropisch klimaat. Gedurende de meeste dagen is het ideaal weer voor zee, strand en zwembad. Met dagtemperaturen die altijd tussen de 28 en 34 graden Celsius liggen hoef je je ‘s morgens niet af te vragen of het warm genoeg is om zomerse kleding aan te trekken. Zelfs ‘s nachts is het nog warm. In de koudste maanden komt het kwik laat in de nacht zelden lager dan 22 tot 24 graden, terwijl in de warmste maanden het tot diep in de nacht tegen de dertig graden blijft waarna tegen de ochtend het laagste punt bereikt wordt: een graad of 26 tot 28. Hoe de warmte ervaren wordt, wordt vooral bepaald door de aanwezigheid van wind. De vrijwel altijd aanwezige passaatwind zorgt ervoor dat de hitte voor het gevoel getemperd wordt. Zodra je echter beschut zit of de wind wegvalt dan ervaar je hoe warm het eigenlijk is. Op de zeldzame dagen dat de wind bijna weggevallen is klagen zelfs de bewoners van Curaçao over de warmte. Sowieso merk je dat de warmte ervoor zorgt dat je in een ander tempo gaat leven dan in Nederland. De warmte maakt je loom en minder actief, wat natuurlijk nog eens versterkt wordt door het vakantiegevoel.
Klik op de foto voor een vergroting.
In de tijd van de West Indische Compagnie waren de zoutpannen een economisch belangrijke reden van Nederland om Curaçao te koloniseren. Op de zoutpannen liet men zout water indrogen waarna er omstreeks februari/maart zout ‘geoogst’ werd door de vele slaven die hier ter werk gesteld werden. Inmiddels ligt de periode van zoutwinning op deze plek ver achter ons. De zoutpannen van Jan Kock vormen tegenwoordig vooral het leefgebied van flamingo’s die hier op zoek zijn naar voedsel. Wie de zoutpannen bezoekt die heeft een redelijke kans deze prachtige vogelsoort in het wild te spotten.
Het strand aan de Jan Thiel Baai is één van de weinige stranden die op korte afstand ligt van de vele villaparken en wijken rondom Spaanse Water. Tevens is de Jan Thiel Baai de plek waar een aantal grote toeristenresorts zoals Papagayo Beach Resort, Livingstone Jan Thiel Resort en het Chogogo Resort verrezen zijn. Veel toeristen die hier zitten kiezen voor het strand van Jan Thiel. Hierdoor is de ooit zo rustige Jan Thiel baai uitgegroeid tot één van de drukste hotspots van Curaçao. De aanwezigheid van met name strandrestaurant Zanzibar zorgt voor extra drukte in de weekeinden, als hier vrijwel altijd wel live muziek te vinden is. Tip: vanaf het strand bij Jan Thiel kun je de zon prachtig in zee onder zien gaan. Dat kan niet op elk strand op Curaçao.
Klik op de foto voor een vergroting.
De struisvogelfarm bij Santa Catharina is vooral onder kinderen een populaire bezienswaardigheid op Curaçao. De struisvogelboerderij is de grootste in zijn soort binnen het Caribisch gebied. De enorme vogels worden hier gefokt voor hun vlees, huid en beenderen. Het vlees wordt gegeten (zoals in het bijbehorende restaurant Zambezi), de huid wordt gebruikt voor tassen en schoenen, de veren dienen als decoratiemateriaal en van de botten maakt men sieraden. Tijdens een één uur durende rondleiding op een safaritruck wordt je alles uitgelegd over de vogels. Aan het einde van de trip kun je struisvogels voeren en aansluitend op een struisvogelei staan waarmee aangetoond wordt hoe sterk zo’n ei is. Wie zin heeft kan na afloop een struisvogelomelet of uitsmijter eten in het restaurant. Weet je meteen hoe zo’n ei smaakt.
De belangrijkste stad en tevens hoofdstad van Curaçao is Willemstad. Met maar liefst ongeveer honderdveertigduizend inwoners woont ongeveer 95% van het hele eiland in deze stad. Willemstad is onderverdeeld in een aantal wijken waarvan er slechts een aantal toe doen op toeristisch vlak. De belangrijkste wijk is Punda, dat aan de oostelijke kade van de Sint Annabaai ligt. Punda wordt gezien als het centrum van Willemstad. Hier vind je een aantal bezienswaardigheden zoals de Handelskade, de drijvende markt, het Postmuseum, het Telemuseum en het Waterfort. In Punda vind je ook een redelijk groot aantal winkels. Aan de westelijke oever ligt de wijk Otrobanda, wat letterlijk ‘De Overkant’ betekent. Na een jarenlange periode van verval en criminaliteit is Otrobanda sinds het begin van deze eeuw een belangrijk stukje Willemstad geworden. Een redelijk groot deel van de wijk is opgeknapt, met als prachtig voorbeeld het hotel/museum Kura Hulanda. Het Riffort op de hoek van Otrobanda heeft gecombineerde mix gekregen van horeca met winkels en aan het daarnaast verrezen Renaissance Hotel is er een openlucht winkelcentrum gekomen met vooral veel luxe winkels. Uitgebreide informatie over Willemstad is terug te vinden op deze Willemstad pagina.
Het grootste nationale park van Curaçao is het Christoffelpark. Dit natuurpark beslaat een redelijk deel van de noordwestelijke punt van het eiland Curaçao. Binnen het natuurpark zijn meerdere routes, waarvan sommige specifiek voor auto’s zijn. De mooiste manier om het park te bewonderen is binnen de verschillende wandelroutes. In totaal zijn er een achttal routes, die gemiddeld een half uur tot anderhalf uur duren. De langste en zwaarste tocht is de klim naar de top van de Christoffelberg. Na een slopende tocht van ongeveer twee tot drie uur wordt je wel met een adembenemend uitzicht beloond.
Eén van de leukste activiteiten die je in Curaçao kunt doen is snorkelen. Deze manier van watersport is laagdrempelig en goedkoop. Curaçao telt enorm veel goede snorkellocaties, waarvan een redelijk deel zo vanaf het land te bereiken is. Populaire plekken om te snorkelen zijn de net buiten de Caracasbaai gezonken tugboat, Playa Porto Marie, Playa Lagun, Playa Jeremi en Blue Bay. Erg mooi is het onbewoonde eiland Klein Curaçao, waar je met een dagtocht naartoe kunt gaan. Als je een beetje geluk hebt kom je in het water zeeschildpadden tegen. Klein Curaçao is niet alleen geschikt voor duikers en snorkelaars, ook zonaanbidders kunnen hier heerlijk genieten van een heerlijk dagje op een prachtig wit zandstrand.
Snorkelfoto’s
Klik op de foto voor een vergroting.
http://www.curacaovoorbeginners.nl/
http://www.top10bezienswaardigheden.nl/curacao/