Jotunheimen

Reeds een aantal keren bezochten we het hooggebergte Jotunheimen in centraal Noorwegen. Dit is het gebied waarin de hoogste bergen liggen van Noorwegen, de Galdhøpiggen (2469 m) en de Glittertind (2454 m).


Klik op de foto voor een vergroting.

Naast het hooggebergte vind je er ook een aantal gletsjers. De Jostedalsbreen is hiervan de grootste. Verder zijn er de Nigardsbreen, Tunsbergdalsbreen ,Briksdalsbreen, Bøyabreen, Kjenndalsbreen en Austerdalsbreen.


Klik op de foto voor een vergroting.

Jotunheimen is bijzonder geschikt om te wandelen maar per auto zijn er verschillende mooie routes. De Sognefjellsvegen (weg 55) bijvoorbeeld. Deze loopt dwars door Jotunheimen en is een nationale toeristische weg. Het is de hoogste bergweg in Noord-Europa. Ook in de zomer ligt er nog behoorlijk wat sneeuw. De weg doorkruist gebergten als Jotunheimen, Hurrungane en Breheimen met vele bergtoppen. Bij Fantestein ligt het hoogste punt (1434 m).


Klik op de foto voor een vergroting.

Vanaf Galdesanden loopt er een weggetje omhoog naar het hoogste punt dat in Noorwegen met een auto te bereiken is: Juvasshytta (1817 m). Halverwege deze weg ligt Raubergstulen waar je kunt kamperen of een hut huren.


Klik op de foto voor een vergroting.

De 27 km lange Gamle Strynefjellsveg (Weg 258) vinden we ook bijzonder om te rijden. Niet echt geschikt voor caravans, alhoewel je er toch af en toe toch een tegenkomt. Ondanks de 27 km trekken we er een hele dag voor uit.Klik op de foto voor een vergroting.